Raisin - 295 kcal in 100g
  295kcal
  Raisin - 295 kcal in 100g

Brød med surdej

Det gode brød er langtidshævet og næsten uden brug af gær.

Dette brød er lavet på surdej og helt uden brug af gær. Når du først et par gange har bagt og spist brød der er langtidshævet og bagt næsten uden brug af gær kan du næsten ikke spise andet. Og hold dig ikke tilbage –  meld dig til flokken af hjemmebagere der spiser “Det gode Brød” –  det er super nemt. Det tager et par dage men det er ventetiden værd. Og tænk så på, at du laver et super brød for omkring 2 kr. Hos bageren giver du nemt 27 kr. for et maskinbrød lavet på melmix. Så er valget ikke så stort mere –  vel?

Dette brød er vel det der kommer tættest på vikingernes brød. Derfor kalder jeg det også Viking-Hvede. Det er lavet på en surdej helt uden brug af gær. Surdejen blandes og står i stuetemperatur i ca. 2 dage. På 3. dagen blander du surdejen sammen med resten af ingredienserne. Dejen æltes til den er blød og slipper skålen. Lægges i en skål smurt med olivenolie og stilles i køleskab med låg i ca. et døgn. I øvrigt lader jeg altid mine hvedebrød efterhæve i en skål smurt med olivenolie og dækket med husholdningsfilm.

Når du skal bage  –  stiller du skålen med dejen i stuetemperatur i mindst 60 minutter. Derefter hældes dejen ud på en melet bordplade og man folder forsigtigt dejen et par gange. Derefter sættes dejen på en bageplade (smurt eller med bagepapir) i en forvarmet ovn til 225-250 grader og bager i ca. 25 minutter. Hold øje med brødet. Brødet er færdigt når skorpen bliver lysebrun og lyder hult når man banker på brødet. Når når sætter dejen på bagepladen så drysser du mel over brødet med løs hånd inden det bages. Det giver det rustikke udtryk.

Dette brød hæver ikke sø meget som du måske er vandt til når du bager, men det er fordi der ikke er gær i. Bedøm det på smagen –  ikke på størrelsen.

Ingredienser:  (et lille brød)

Tid: 10 minutter + 3 dages ventetid

Surdej:

 • 5 gram fuldkorns hvedemel
 • 5 gram rugmel
 • 20 gram hvedemel
 • 0,5 dl. vand

Den endelige dej:

 • 80 gram surdej
 • 270 gram hvedemel
 • 30 gram grahamsmel
 • 1,5 dl. vand
 • 5 gram salt
 • en skvat honning (ca. 5 gram)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!