Banana - 73 kcal in 100g
    73kcal
    Banana - 73 kcal in 100g

Italiensk brød bagt i jerngryde

Italiensk brød bagt i jerngryde i ovnen er brød som man lavede det i meget gamle dage. Brødet er sundere og langt bedre end det man kan købe og så er det forholdsvis billigt. Idéen med at bage brød i en jerngryde,  er for at få en mere sprød og tykkere skorpe på brødet. Men også for at udnytte varmen bedre til selve bagningen. Lågen er på 2/3 af bagningen hvilket gør at brødet også bages med damp. Den damp der dannes under låget under opvarmningen af fordampning af den væske der er i brødet. Det italienske brød er baseret på langtidshævning og minimal brug af gær. Gær er jo en moderne opfindelse, selvom gærcellerne altid har været tilstede i naturen. Vikingerne lavede brød uden gær, men tilsatte forskellige korntyper der tilsammen betød at der fandt en mindre gæring sted ved langtidshævning. Så langtidshævet brød er altså en gammel metode når man fremstiller brød.

Hele hæveprocessen er et afsnit for sig selv. Det er her man opbygger brødets smag og struktur. Derfor skal man eksperimentere lidt med tørgær og blødgær og hvor meget gær der skal i brødet. Kombinationen mellem salt og gær er vigtig for om brødet for den helt rigtige smag,  eller om brødet smager af gær efter bagningen. Så fortvivl ikke hvis dit brød ikke bliver perfekt første gang.

Ingredienser:  (et lille brød)

  • 1-3 g tørgær eller en klump almindelig gær ca. 5 gram
  • 300 g vand
  • 400 g hvedemel
  • 8 g salt
  • en gryde, der kan gå i ovnen

Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt.


1.
Ingredienserne vendes løst sammen – den lange hævning erstatter æltning.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12 og 24 timer også fint.


2.
Dejen efter 22 timer – nu har dejen dannet lange, elastiske strenge af gluten.

Hæld dejen ud på et meldækket bord og fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.


3.
Dejen foldes et par gange på bordet og formes til en løs kugle.

Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden med olivenolie, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer, gerne i et varmt lokale.

I mellemtiden sætter du din gryde i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Selv bruger jeg en worggryde i støbejern,  den har en god form. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.

Tag den varme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.


4.
Dejen lempes ned i en 250 grader varm gryde – gryden med låg virker som en dampovn.

Sæt gryden i ovnen med låg på, og bag i 30 minutter.

Tag låget af, sænk temperaturen til 225 grader,
og bag i yderligere 13-15 minutter. Tag brødet ud af ovnen og ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.

Print Friendly, PDF & Email

3 comments to Italiensk brød bagt i jerngryde

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!