Papaya - 39 kcal in 100g
    39kcal
    Papaya - 39 kcal in 100g

Cooking tip – brug al osten

I disse tider, hvor talen ofte falder på “Stop Madspild” og “brug resterne” – er et lille cooking tip fra min gamle mor nok på sin plads. Ikke fordi det er nyt og banebrydende, men fordi det er i al sin enkelthed er genialt.
Min mor brugte det for at bruge den sidste rest ost, så ikke noget gik til spilde. Men, senere rev hun også osten, fordi hun opdagede, at hun på den måde kunnne varierer smagen og koncentrationen af ostesmagen, ved at bruge mere eller mindre af den revne ost på brødet eller i maden. Men, det var ofte på brød min mor brugte reven ost.
En af de helt store fejltagelser vi gør er, at vi skære alt for tykke skiver, når vi skære ost. Hvorfor? Fordi vi kan! Vi handler på overflod og rigdom og ikke på smag og delikatesse. Med andre ord – så skal mange af os nok på genopdragelse ud i madlavning for at forstå at nyde skønheden og ikke kun overfloden. Start med at rive osten – så er du godt på vej.

Hvorfår nu al den ståhej om reven ost. Jo, fordi pointen hos min mor var, at ved at kunne varierer mængden af den gode ost, kunne man også bedre nyde smøret der var på brødet og selve brødets smag samtidig. Og dér ramte min mor hovedet på sømmet. At man kan smage alle ingredienser er lige så vigtig når man spiser en ostemad, som når man for eksempel spiser en vel balanceret sammensat gryderet. Derfor denne ståhej.

Især de faste og hårde oste i Primadona klassen er perfekte at rive til brug på brødet. Du får dels mere ud af smagen og du får mere for pengene. Osten rækker ganske enkelt længere.

Riv lidt ost i en lille skål og stil på bordet, så kan folk tage det de ønsker, resten der ikke spises kan gemmes og bruges senere i madretter. Det ren win win win.

Print Friendly, PDF & Email

1 comment to Cooking tip – brug al osten

  • Elsebeth

    Tak, fordi du rider én af mine kæpheste – moderation, god smag, god kvalitet og nydelse. Min mormor lærte mig, at spegepølse og rullepølse skal skæres i tynde skiver. Så kan man altid tillade sig at købe den bedste kvalitet; der er f.eks. ikke meget smag i en rullepølse uden fedt. Nede i Flensborg har jeg et sted, hvor de vil skære en italiensk spegepølse “hautdünn” til mig. Min søn mener, jeg er den eneste, der kan finde på at bruge det ord i forbindelse med spegepølse.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!