Hazelnuts - 650 kcal in 100g
  650kcal
  Hazelnuts - 650 kcal in 100g

Forloren skildpadde suppe

forloren_skildpadde_thecookingaffair.dk

Forloren skildpadde fra bunden – altså helt og aldeles hjemmelavet. Så her er vi ude i en gammel dansk ret, der intet har med skildpadde at gøre og som jeg tror ikke mange laver i dag. Det er synd – for det smager himmelsk. Glem alt om den grå pølse i supermarkedsdisken – for dette er the real McCoy. Med hårdkogte æg, sherry og hele udtrækket. Sagde manden Sherry! Men det skal jo være Madeira – ja ja med en Sherry er godt også.
Forloren skildpade siger mange – nej tak. Men, der er kæmpe forskel på den færdigkøbte skildpadde de fleste laver og så denne hjemmelavede i den sorte gryde. Det tager tid at lave forloren skildpadde, men det er alt besværet værd.

I mange opskrifter står der, man skal bruge kød fra kæber eller bov. Gå nu linen ud og gi’ den gas. Køb kalvefillet hos din slagter i stedet. Det koster lidt mere, men er fantastisk til skildpadde og du får mad til mange dage. Det bliver simremad af 1. klasse. Jeg tror måske at meget forloren skildpadde tidligere har været lavet på hestekød. Hestekød var jo billigt kød, da man brugte heste som arbejdsdyr i Danmark. I dag er hestekød stadig billigt – så måske skulle man prøve med hestekød.

Men lige nu er der altså kalvefillet i den sorte gryde. Kalvefillet er måske nok luksus i forhold til de gamle opskrifter, hvor der fortrinsvis blev brugt kalve bov, -bryst eller -kæbe. I Madam Mangors kogbog for små husholdninger, hvor der til Forloren Skildpadde-Suppe bruges et kalvehoved. Kalvetunge er nævnt flere steder og sågar kalvekød og svinekød sammen er nævnt nogle steder.

Ingen tvivl om, at Forloren Skildpadde-Suppe har været lavet på lidt af hvert, men mest oksekød – og det har været lidt finere mad. Mange vælger nok retten fra i dag af flere årsager. En af disse er at der indgår mange enkelte ingredienser, der skal laves fra bunden. Blandt andet små fiskefrikadeller og små frikadeller af kalv og flæsk. Nogle fristes måske til at bruge færdige fiskeboller og kødboller, men her er det jeg tror at mange der har fået dette, afholder sig fra at spise retten mere. Færdige fiskeboller og kødboller bliver ganske enkelt klamt i retten.

Der skal laves rigtig mange bitte små frikadeller og rigtig mange bitte små fiskefrikadeller stegt i smør, når kalvekødet er sat over for at koge mørt. Kom kalvefilletten i en gryde med vand der dækker kødet og lad det koge op. Dereftyer skummer du alle urenheder fra kogevandet før grøntsager og krydderier tilsættes. Nu skal kødet koges mørt og det tager cirka 2 timer, ved jævn varme.

Når kødet er godt mørt, tages det op så det kan køle af inden det skæres i mindre stykker. Herefter skal grøntsager og kogevand blendes og jævnes, smages til med Oestersauce og Sherry og kødet, frikadeller og fiskefrikadeller skal tilsættes. Så er du næsten i mål. Du skal huske at lave godt med kogte æg, der selvfølgelig skal være smilende.

Vi laver denne ret i stor skala ca. 15-20 personer, da retten ofte bruges i forbindelse med mange mennesker. Så kan du selv dividere ned hvis du kan skal lave til 4 personer.

 

Forloren skildpadde suppe
 
 
Til 15-20 personer
:
Ingredients
 • Skildpadde:
 • ca. 3kg. kalvekød
 • ca 2,5 ltr. vand
 • 6 gulerødder
 • 3 porre
 • 1 lille selleri
 • 3spsk salt
 • 16 peberkorn
 • 6 spsk tomatpure`
 • meljævning
 • 3 dl. sherry
 • kulør
 • Mini frikadeller:
 • 500 gram kalv og flæsk (halv oksekød og halv svinekød)
 • 2 hele æg
 • ½ løg
 • 2 spsk. mel
 • 3-4 spsk. øl (vand eller mælk) men øl er bedst
 • pepper
 • salt
 • smør til at stege i
 • Mini fiskefrikadeller:
 • 500 gram hakket mørksej, torsk eller gedde
 • 1 hakket løg
 • 50 g hakket bacon
 • 50 g. smeltet smør
 • ½ spsk. hvedemel
 • 1 æg
 • 1 dl piskefløde
 • salt og peber
Instructions
 1. Start med at stege frikadellerne mini frikadeller og mini fiskefrikadeller
 2. Kog kød og skum løbende mens det koger.
 3. Tilsæt grønsager, salt og peberkorn, når der ikke mere kommer urenheder fra kødet. Kog derefter ca. 2 timer
 4. Tag kød op, lad det køle af og skær det derefter i mnindre mundrette stykker
 5. Blend grønsagerne og tilsæt tilsæt tomatpure, sherry og smag til med salt og peber og oestersauce
 6. Jævn suppen med mel rystet med vand
 7. Kom kød og frikadeller i den jævnede suppe og lad det hele varme godt igennem uden at koge.
 8. Server med smilende æg, brød og mere sherry 😉
Notes
Der står i de fleste opskrifter at man skal bruge Madera i forloren skildpadde. Men man kan sagtens bruge en god sherry. Faktisk syntes jeg selv, at en god Sherry er bedre. Server retten med varme fluttes.

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments to Forloren skildpadde suppe

 • Kim Cammuch Rasmussen

  Skal prøves af i min madklub. Den kører hver 2. onsdag i mange år.
  Feedback i 2018

 • Mie

  Havde tænkt mig at lave det til skrub af mad ca 50 personer, kan jeg lave det i forvejen og fryse det ned?

 • Lasse

  Har nu snart arbejdet på denne ret i en lille uge, først rørte jeg kalv og flæsk med salt, peber, allehånde og muskatnød disse krydderier for at give en lidt eksotisk smag, farsen fik lov at trække til dagen efter hvor jeg stegte ca 75 små frikadeller.
  Dagen efter rørte jeg fiskefarsen denne kun med salt og peber, da jeg synes man skal passe på den sarte fiskesmag og der kom selvfølgelig også piskefløde i, farsen fik også lov at trække til dagen efter hvor der blev stegt ca 50 frikadeller.
  Jeg valgte at bruge oksebryst samt bov da jeg ikke kunne få noget ordentlig kalvekød i min lokale brugs, dette blev sat til at koge i ca 3 timer sammen med rødløg, selleri med top, hvidløg, lidt tomater, og gulerødder
  Samt en pose med blandede krydderier.
  Fruen i huset ville gerne bage sigtebrød til og det er jo ikke ringe.
  Den ene af dagene var jeg sammen med min kusine hvor jeg fortalte at jeg var igang med dette projekt og hun foreslog at lave pocherede æg istedet for smilende, så det har jeg tænkt mig.
  Og under processen har jeg også reduceret noget rødvin og smeltet fedt af lidt bacon dette har jeg lavet en opbagning af som sammen med grøntsagerne, som bliver blendet, skal jævne suppen
  Jeg er mega spændt på hvordan det kommer til at smage når jeg får blandet hele molevitten, jeg har aldrig selv prøvet at lave denne ret, men glæder mig til at serverer den for mine gæster iaften
  Lasse

 • Vagm Hansen

  Hej Stine.

  Fvit efter en gammel fin kogebog fra begyndelsen af 1900-tallet.
  “hovedet flækkes på langs og hjernen udtages til fremstilling af hjerneboller”
  Min tipoldemor havde den røde kro ved Hunderupsøen i Odense. Hendes forlorne skilpadde var berømt og blev også serveret med hjerneboller.
  Senere er hjerneboller blevet erstattet med fiskeboller. Og kalvehoved er ofter erstattet med kalvebov gerne med ekstra ben.
  Jeg kan ikke forestille mig at kalvefilet er en god løsning. Der skal jo bruges masser af kødkraft.
  Jeg er lige ved at koge en kalvetunge. Den skal bruges til skildpadde.
  mvh
  Vagn

 • Stig Raff

  Jeg kender ikke oestersauce, er det en blanding af worcestersauce og østersauce?

 • Cl

  Tak for denne gode opskrift. Er i gang med frikadeller og fiskeboller, som dog fryses ned inden det skal bruges i skildpadden på lørdag til 40 personer som natmad .

  • admin

   Hej Lærk Holm
   Undskyld fordi jeg først svare nu – har hængt i en tråd.
   Ja Forloren skildpadde lavet fra bunden er gudeskøn. Hvordan gik det med natmaden :v
   Carsten

 • Stine

  Jeg blev meget lækkersulten. Sjovt at en tidligere fattigmandsret nu er ren luksus fordi det tager lang tid og er beværligt at tilberede. Jeg gav helt op til sidst LOL. Hvor er det lige jeg skal dukke op for at blive en af de 15 – 20 personer du kokkerere denne himmelske ret for ? 😀 Jeg har kun smagt min Mormors, og hun benyttede sig helt sikkert af færdiglavede kød- og fiskeboller. Men det smagte godt 😉

  • admin

   Hej Stine.
   Ja det tager tid, men er ikke svært. Jeg håber du får mod til at prøve igen, for det er virkelig noget der gi’r point. Du er meget velkommen til at kontakte mig, hvis jeg kan hjælpe med noget – og så skal jeg nok sige til når vi servere Forloren skildpadde næste gang 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!