Peach - 60 kcal in 100g
  60kcal
  Peach - 60 kcal in 100g

Lever og hakkebøf med løg og portvin sauce

lever_hakkeboef_portvin

Kalvelever og hakkebøf med smørbagte skalotteløg, smørstegte æbler, saltkartofler og kraftig portvin sauce. En nyfortolkning af stegt lever med løg, sovs og kartofler – bare endnu mere lækkert.
Min farmor lavede den bedste ret med stegt lever og hakkebøffer serveret i fad med rigeligt leversovs fyldt med bløde løg. Dertil hvide kartofler og intet andet og det var guf. Det smager stadig ligegodt, men man spiser jo alt for meget af den fede sovs, der hænger rigtig godt fast på både kød og kartofler. Så jeg har justeret på retten, så den både er smart, madmoderigtigt, og stadig super lækker hverdagsmad.

Forskellen på den mad der hver dag er blevet serveres i langt de fleste hjem gennem tiden – og gourmet er, at den daglige mad ofte er lige ud af vejen uden synderlige smagsnuancer, mens gourmet maden er et festfyrværkeri af smag i alle retninger.

Ikke et ondt ord om hverdagsmaden, den er generelt praktisk og kan også smage fantastisk, men bliver også tit bare skovlet indebords, så man kan blive mæt og falde i søvn på sofaen. Det er der ingen der har glæde af. Hverken den der har lavet maden eller den der spiser den.

Her hos os på The Cooking Affair – deler vi passionen med andre madnørder, at dyrke og vise en vej til den lækre hverdagsmad, der nærmer sig gourmet og er næsten ligeså nem at tilberede som en bøf, kogte kartofler og et færdigbrev sovs.
Forskellen er bare, at vi laver maden fra bunden på næsten den samme tid og vi guider dig hele vejen, hvis du vil med på turen.

At lave fantastisk hverdagsmad er lige så godt som at spise fantastisk hverdagsmad – man bliver ikke bare mæt, man bliver høj af det.

I denne ret “stegt lever” tilføre jeg en lille sagtig hakkebøf og syrligsøde tykke æbleringe der steges gyldne i smør for give den syrlige balance. Smørbagte skalotteløg – istedet for bløde løg af løgringe – for at få smagsoplevelsen fra et helt og fantastisk løg som skalotteløget. Bagt hele, får løget en helt anden kraftig sød smag. Saltkartofler, fordi de laves med skal på så de bliver sprøde uden på og lækre bløde inden i. Kartoflen beholder jeg i denne moderne udgave, fordi kartoflen er min ven, jeg elsker den, hvillket er Søren Gerickes fortjeneste og fordi man ikke skal skære noget bort i modanismens navn, hvis det fungere. Og kartofler fungere stadig til både lever og hakkebøf.
Saucen er der pillet ved. I stedet for at sovs lavet på stegesky fra den stegte lever, bagt op med med mel og mælk og kulør – er denne krydret portvin sauce en perle af trick fra gourmetverdenen. Smagen er kogt ind af løg, timian og gulerod med sherry – tilsat portvin og rødvin kogt ind og balanceret med, sennep, smør og fløde. Den lækreste sauce du kan tænke dig, med det kraftige og krydrede touch i retten.

Det svære med gourmetmad er timingen. At alt er færdig samtidig så det kan serveres varm og friskt.
Er kødet stegt færdigt før saucen er helt færdig f.eks. så kom kødet i et lille fad eller på panden og stil i bunden af ovnen.
Er kartofler og løg færdige før de andre ting, skru ovnvarmen ned og lad det stå i ovnen til det skal anrettes.

saltkartofler og skalotteløg      lever_og_hakkebøf      portvinsauce

 

Lever og hakkebøf med løg og portvin sauce
 
 
ti 2 perosner i 2 dage
Ingredients
 • 400 gram kalvelever
 • 300 gram hakket oksekød
 • 8-10 stk. skalotteløg
 • 3 stk. gulerødder
 • 2 æbler
 • 500 gram små kartofler
 • 4-5 cll. sherry
 • 4-5 cl. rødvin
 • 4-5 cl. portvin
 • 1 dl. hønsefond
 • Sennep Dijon, ca. 2-3 tsk
 • En håndfuld frisk timian
 • 30 gram smør til montering af saucen
 • ca. 100 gram smør til stegning
 • 5 cl. fløde
 • 3 spsk salt
 • vand, salt og peper
 • 100 gram mel
Instructions
 1. Skyl kartofler og kom i kasserolle med vand der lige dækker
 2. Tilsæt saltet og kog kartofler
 3. Tænd ovn på 200 grader
 4. Pil skalotteløg eller få nogen til det
 5. Skær æbler, gulerod og løg klar til stegning
 6. løg brunes i smør i en gryde ved mellem varme
 7. Øvrige løg skæres i mindre stykker sammen med gulerødder
 8. Løg, timian og gulerødder sortere i smør i en gryde til det hele er gyldent
 9. Derefter hældes sherry ved der koger næste helt ind ved lav varme til en sirup
 10. Når de slipper en stegenål sluk for kogning og hæld vandet fra
 11. Når kartoflerne er helt tørre lægges de i bradepande på papir sammen med de 6 hele skalotteløg og steges/bages i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min.
 12. Nu lægges æbleskiver på en pande og steger i smør stille og roligt.
 13. Hold øje og vend skiverne.
 14. Imens er sherry kogt ind og der tilsættes rødvin og portvin, der simre til det begynder at tykne igen.
 15. Tilsæt smør, sennep og peper
 16. Sigt saucen i et klæde eller en sigte og monter den med fløden.
 17. Lad saucen småkoge/simrekoge for at få konsistens.
 18. Form 4 små hakkebøffer á ca. 100 gram. gerne lidt tykke for at holde på væden.
 19. Steg dem på en varm pande - ved 6-7 på en varmeskala fra 1-10 - i smør sammen med leverstykkerne.
 20. Vend leverstykkerne i mel inden de steges. Kom mel i plastpose, kom 3-4 leverstykker i posen af gangen og ryst, så er melet fordelt.
 21. Lever må ikke steges for længe det skal helst være let rosa i midten.
 22. Kom noget af stegeskyen op i saucen
Notes
Er saucen for tynd kan man tilsætte lidt mel med fingrene ikke mere. Pisk og kog op så er den der. Anret som på billedet og gem resten til dagen efter. Så er der mad til 2 i to dage og man spiser mindre end man ellers ville. Velbekomme

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!