Peach - 60 kcal in 100g
  60kcal
  Peach - 60 kcal in 100g

Kapers – af syltede hyldebær

syltede kapers

Kapers – lavet af syltede grønne hyldebær, fattigmandskapers også kaldet. Men, uanset hvad man kalder det, så er det selvforsyning lige uden for vinduet. Hylden står vildt alle vegne og så er det jo blot at plukke de grønne bær lige inden de begynder at blive sorte. Det er en balance. Jeg syntes de bliver bedst hvis de for lov til at udvikle sig så længe som muligt uden at blive sorte. Det giver en snert af hyldebærsmagen i de syltede bær, der kan bruges til sild, tunsalat og til mange andre madretter.

Der er 3 forskellige typer hyld. Almindelig hyld, Druehyld og Sommerhyld. Almindelig hyld og Sommerhyld får grønne derefter sorte bær mens Druehyld får røde bær.

Du skal kende forskellen på Almindelig hyld og Sommerhyld – da Sommerhyldens bær er giftige.

Almindelig hyld er et træ der kan blive op til 6 meter højt og har store blade. Sommerhyld er en staude der har smalle blade. Høst kun bær fra Almindelig hyld og skal du bruge de grønne bær til kapers, så høst lige inden de bliver sorte ikke før. Sidst i august til først i september. Både Sommerhyld og Druehyld er giftige planter.

Der er  flere forskellige måder at sylte grønne hyldebær på. Nogle bruger honning som sødemiddel, andre som mig selv bruger sukker. Den opskrift jeg har haft succes med, er super nem lige ud ad landevejen opskrift.

grønne hyldebær pluk      hyldebær i saltlage

Kapers - af syltede hyldebær
 
 
Ingredients
 • Kapers aom syltede grønne hyldebær
 • 500 gr grønne hyldebær
 • 120 gr salt (juster efter dit eget saltbehov)
 • 2 dl eddike
 • 2 dl sukker
 • 5 peberkorn
 • 2 laurbærblade
 • .
Instructions
 1. skyld og rens hyldebærene og fjern de storte stilke
 2. Bland saltet med bærene og lad det stå og trække i ca.12 timer
 3. Skyld derefter slatet af bærene i en sigte
 4. Hæld de slatede bær på skoldede sylteglas
 5. kog lagen af eddike, laurbær, peberkorn og sukker
 6. Hæld den varme lage på glas med bær og luk tæt
 7. Lad nu de syltede hyldebær trække i mindst 7 dage gerne længere
 8. holdbarhed 6-8 mdr i lufttætte glas
Notes
Laurbærblade er jo sådan et slags 3. krydderi og kan udelades.

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments to Kapers – af syltede hyldebær

 • Hej, det lyder til at være en lækker opskrift, men fødevarestyrelsen advarer altså imod at man spiser hyldebær som ikke har været kogt. Hyldebær (både modne + de grønne)indeholder nogle giftstoffer som kan give symptomer som diarré og opkastninger

  Hilsen Gelse Qvinden

  • admin

   HejHelse Qvinde.
   Hyldebær er noget af det dejligste der findes. Det er rigtigt at hyldebær kan give lidt mavekneb hvis man ikke behandler dem ordentligt eller spiser dem rå. Men med denne metode har jeg aldrig haft problemer og spiser disse herlige kappers til sild og æg, til snitzel eller stegt på panden i smør. Det er jo kogenede lage der hældes på glasene, så bærene koges jo et stykke tid. Jeg tror de 20 min. er for at være uden for al tvivl. Lige som med at stege kød i stykker for at være sikker.
   Mvh Carsten

 • Det må jeg altså få prøvet!
  Bliver dog en smule ængstelig når du skriver at der kun er en slags hyld der ikke er giftig … kan man ikke blot gå efter der hvor man plukkede hyldeblomster, der er bærrene ikke giftige, eller?

  • admin

   Hej Nada louise 🙂
   Enig – men det er kun den ene der lidt mere giftig end de andre. Og ja hyld kan give mavekneb hvis man spiser dem rå både røde og grøne. Rigtigt der hvor du plukker dinne hyldeplomster der skal du også plukke dine hyldebær. Men jo flere blomster på plukker jo færre bær kommer der jo ha ha 🙂 De giftige hyld gror ofte på et busklignende lavt træ (busk).
   Carsten

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!