Watermelon - 23 kcal in 100g
    23kcal
    Watermelon - 23 kcal in 100g

Risengrød i høkasse

Fil 22-12-2016 13.02.37

Risengrød i høkasse er nemt.
Man skal bruge “høkasse” – en trækasse, en papkasse eller anden kasse der isolere eller kan holde på varmen med håndklæder m.m. Det med “Høkassen” er en god idé. Høkassen er et levn fra oldtiden, men er på vej ind i køkkenet igen. Høkassen er en kasse pap eller træ der er foret med isolerende materiale så den kan holde på varmen.

Fil 22-12-2016 12.45.59

Princippet med risengrød er, at du bringer vand i kog og koger risene i ca. 2 minutter.  Mælken sættes over varmen i en god tykbundet gryde. Når risene har kogt i vandet i 2 minutter, tilsætter du ris og vand i mælkegryden. Nu skruer du ned for varmet så meget du kan, uden at grøden går af kog. Du røre jævnligt i grøden og især når der er meget varme på. Når risene har kogt i mælken ca 10-12 minutter og begynder at tykne. sættes låg på og gryden placeres i “høkassen” pakkes ind i håndklæde og stilles i lunt sted.

Fil 22-12-2016 13.02.37    Fil 22-12-2016 13.03.06

Grøden koges op så den bobler lifligt derefter placeres gryden med låg i kassen der lukkes til. Grøden passer nu sig selv og er færdig når man skal spise og er ikke brændt på. Men, lad nu låget blive siddende på så kogningen ikke stopper.  Man kan sætte grøden over om morgenen inden man går på hjemmefra – så er den færdig til at varme op når man kommer hjem. Det tager lang tid i en høkasse, men det er til gengæld helt gratis og CO2 neutralt og ægte SlowFood. Den helt store fidus med at lave grøden i høkasse er, at risene ikke ødelægges men bevarer sin struktur. Risengrød skal ikke koge færdig men varmes færdig. Og det opnår man ved at tilberede i en “høkasse”

Risengrød serveres i dyb tallerken med en stor klat smør i midten og drysset med kanelsukker. Man drikker nisseøl til risengrød, men du kan også drikke en lidt mere smagsstærke øl som Chocolate Ale eller en af de franske juleøl på store flasker.

Ingredienser: (2 personer) inkl. rester til ris a la mande

  • 2 liter sødmælk
  • 4,5 dl. vand
  • 3 dl. grødris
  • smør
  • kanelsukker
  • salt

Tips! Det med “Høkassen” er en god idé. Høkassen er et levn fra oldtiden, men er på vej ind i køkkenet igen. Høkassen er en kasse pap eller træ der er foret med isolerende materiale så den kan holde på varmen. Fiffige forretningsfolk sælger nogle modernede kasser til over 1000 kr. stk. på Internettet.  Men en høkasse er altså ikke raketvidenskab, så lav dog en selv. Den skal bare være lige så gryden passer i den og så der kan være et stort håndklæde viklet omkring.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!