Hazelnuts - 650 kcal in 100g
  650kcal
  Hazelnuts - 650 kcal in 100g

Græsk salat

Græsk salat – Horiatiki salata – er et must om sommeren – i Grækenland på ferie eller hjemme. Har man rejst i Grækenland, så ved man, at græsk salat ikke er det samme i forskellige dele af landet. Græsk salat er en rustik salat med tomat, agurk, løg, oliven, fetaost, salt olivenolie og oregano. Et enkelt måltid som en frokost ret eller som tilbehør. Jeg elsker græsk salat.

Den græske salat – ligeså enkel den optræder på tallerkenen lige så enkel er madhistorikken ikke, når man kommer rundt i grækenland. Eksempelvis kan man ofte få serveret peberfrugt og kappers i sin græske salat, eller agurk skrællet, når man er på en af de dodikanesiske øer (Rhodos, Kos, Patmos, Agathonisi, Astypalaia, Kalymnos, Karpatos, Kasos, Leipsoi, Leros, Nisyros, Symi, Tilos, Kastellorizo. Af andre mindre øer i samme ø-kæde er; Alimia, Arkoi, halki, Farmakonisi, Gvali, Kinaros, Levitha, Marathos, Nimos, Pserimos, Sarie, Strongvli, Syrna og Telendos)

Men lad mig sige, at jeg har fået helt basis græsk salat uden peber og kappers mange gange på Øerne Rhodos, Kos, Kalymnos og Leros. Så fanatiske er grækerne ikke.

Og apropos Leros – så har Danmark en helt særlig stjerne på Øen. Det har Danmark fordi Øen blev beskyttet mod tyskerne under 2, verdenskrig af den verdenskendte elitesoldat Anders Lassen, Major i (SBS) Speciel Boat Service – der var nogle af Englands mest hårde bananer. Rejser man i Grækenland er Anders Lassens historie god at kende. Og man kan læse om ham i to Fremragende bøger. Den ene skrevet af hans mor fra den brevveksling de førte mens Anders Lassens var væk fra Danmark “Anders Lassen – sømand og soldat”. Og den anden skrevet af journalist Thomas Harder “Anders Lassens Krig”.

Anders Lassen strandede i England som sømand da krigen brød ud og meldte sig straks til engelsk krigstjeneste. Han døde i Italien under et raid i 1945 kort tid inden krigen sluttede. Anders Lassen blev tildelt Victoriakorset som den eneste udlændinge nogen sinde, oveni købet 2 gange.
De sejlede rundt i det græske øhav med en lille fiskekutter og lavede så meget kaos i de tyske linjer, at Anders Lassens og hans gruppe var 1. prioritet for tyskerne at få fanget. Hvilket de aldrig gjorde.

Nå men hvor Anders Lassen og hans mænd levede af løg fra de løgmarker på Leros hvor de gemte sig for at undgå tyskerne når de ikke udførte kommandoraids på andre græske øer som Kalymnos, Simi, Santorini og Paros for at nævne nogle få – så er det en mere spændende og alsidig kost vi indtager når vi er på ferie på de græske øer eller i fastlandet. Og Græsk salat er med garanti et fast indslag når der bestilles mad fra den græske menu.

Og græsk salat kan ligeså godt spise som tilbehør til Keftedes (græske kødboller) eller kalamari (friterede blæksprutteringe) – eller som en let frokost ret med et stykke godt brød til.

Græsk salat
 
 
: Salt, Salad
Ingredients
 • ½ agurk skåret i halve stykker
 • 2-3 tomater skåret i mindre stykker
 • 1 lille løg skåret i ringe
 • en håndfuld sorte oliven (gerne kalamata oliven) skåret i halve
 • Feta efter behov
 • 2 spiseskefulkde olivenolie over det hele
 • drys med tørret oregano
Instructions
 1. agurk skæres i halve stykker
 2. tomater skæres i mindre stykker
 3. løg skæres i ringe
 4. sorte oliven (gerne kalamata oliven) skæres i halve
 5. Fordel a. 2 spsk olivenolie over salaten
 6. Feta skæres i mundrette stykker eller lægges i en stor klods oven på det hele.
 7. Drys oregano over fetaost eller hele salaten.

 

Serveres med et godt stykke brød.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!