Strawberry - 31 kcal in 100g
  31kcal
  Strawberry - 31 kcal in 100g

Vildsvin i gryde

At stege en kølle af vildsvin i gryde er guld –  vi snakker guld fra den sorte gryde. Vi skal have grydestegen tilbage i køkkenet. Den sorte gryde skal ud af skabet og op på komfuret igen. I børnebøger kan man læse om skatte der næsten altid var gravet ned i en sort gryde. Og det ér skatte der kommer frem når man koger og steger med den sorte gryde. Den sorte gryde skal være en støbejernsgryde,  gammel eller ny er helt ligemeget. Men,  gryden skal være lavet af støbejern. Du er ikke i tvivl når du løfter den –  den er tung. Der skal være et låg til der passer –  så er du klar til at lave fantastiske retter. Tænk lidt over,  at den sorte gryde er blevet brugt a høj og lav,  rig og fattig til at lave både hverdagsmad og festmad. Støbejernsgryden var fast inventar i ethvert cowboykøkken på prærien og i ethvert landkøkken,  på slotte og hos almindelige mennesker. I dag har de fleste glemt at lave mad i den sorte gryde. Det meste mad laves i dag i en ovn. Der er 2 ting der skal rettes op på når man laver nyt køkken. Der skal være plads til den sorte gryde og der skal laves en høkasse. Men,  nu til vildsvin langtidsstegt i den sorte gryde…….

Det der med at stege kød så det bliver mørt og saftigt,  er det de dygtige kokke har levet højt på gennem tiden. Men du kan lære det,  det er ikke så svært som du tror,  men du skal øve dig og lære af dine succeser og fiaskoer. Vildsvine køllen som jeg laver her,  kan let blive tør hvis der er for meget varme på og for lidt væde ved. Og så skal du huske at eksperimentere med forskellige ting kødet kan stege med.

Sæt gryden over ilden med halv smør halv olie. Når gryden er godt varm tilsættes fedtstoffet og kødet brunes af på begge sider. Læg kødet i fedtstoffet og lad det stege med fuld gadafi uden at pille ved det i 3-5 minutter. Vend kødet og gentag stegningen. Når der er kommet en stegeskorpe på kødet er du klar tl at starte den egentlige stegning. Det er her du tilføre kødet mulighed for at udvikle sig til “guld” ved at tilsætte forskellige krydderier,  urter, safter og tryllepulver.

Når kødet er brunet af kommer du mere smør ved kødet. kommer 1 løg skåret i kvarte i gryden sammen med 2 gulerødder skåret i mindre styker, en håndfund frisk timiankviste (5-8 stykker). Lad 2 skiver bacon (håndskåret) stege med i mindre stykker sammen med 3 fed hvidløg. Når bacon og rodfrugter og løg er gyldne,  skrues ned for varmen og der tilsættes 5 dl. presset æblesaft. Når æblesaften er kogt halvt ind, tilsættes vand så køllen dækkes halvt. Kødet skal nu stege ved svag varme og vendes ind i mellem –  vend 2 gange på begge sider i løbet af stegningen. Alt efter størrelse skal en vildsvinekølle stege 1  til 2 timer ved svag varme (60 –  120 minutter). Men  husk ved svag varme. Tilfør gerne mere væske under stegningen, men løft ikke låget hele tiden så går stegningen i stå. Der skal være væde tilbage når kødet er færdigt –  det skal der laves source af. Kontroller evt. med et stegetermometer hvornår kødet er færdigt.

Nå du steger ved svag varme og i lang tid, bliver kødet sagtigt og meget mørt.

Tag kødet op af gryden når det er færdigt og dæk det til med staniol. Løft bacon, rodfrugter og urter op af gryden og husk at skumme fedt fra. Løft det ud med en stor ske det flyder ovenpå. Øg varmen så væden kommer i kog. Skru ned for varmen igen –  og tilsæt 38 % creme fresh eller fløde. Smag evt. til med ribsgelé. Så har du flydende guld i den sorte gryde. Velbekomme og god fornøjelse.

 

Ingredienser: (4 perosoner)

 • 1 kølle af vildsvin ca 2,5 kg.
 • 5 dl. æblesaft
 • 2 gulerødder
 • 1 stort løg
 • 3 fed hvidløg
 • Frisk timian
 • salt
 • pepper
 • 200 gram smør
 • 2 dl. olie
 • 2-3 dl. Creme fresh eller fløde

I stedet for æblesaft kan man tilsætte mærkt øl, det giver en mere bitter men sødlig smag. Prøv gerne andre urter og rodfrugter. Du bliver overrasket over hvor nemt det er at lave god mad i den sorte gryde.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!