Prune - 310 kcal in 100g
    310kcal
    Prune - 310 kcal in 100g

Risengrød med smørklat og kanel

r

Uhmm… risengrød med smørklat og kanel, så bli’r det ikke bedre. Jo, hvis man også får en juleøl til. Nu vil nogen sige, at smørklatten godt kan undværes. Nej vil jeg så sige. Smørklatten forhøjer smagen – og risengrød, kanel og smørklat bliver en stor smagsoplevelse. Skær hellere ned på smøret i hverdagen, så kan du gå til den ved festlige lejligheder.
Risengrød er i den grad en del af dansk madkultur. Og en sandt juletradition. Og nå ja, Nisserne skal jo også ha’ noget at spise ikke sandt. Men, skal jeg jeg være ærlig – og det skal man jo. Så kan jeg spise risengrød hele året. Grød er godt. Risengrød er meget godt.
Og så er det nem mad. Mælken bringes i kog og grødris tilsættes. Så er det bare at undgå at grøden ikke brænder på. Det er den svære del. Men, det er der også råd for. Lav risengrøden i en høkasse. Så brænder grøden ikke på og den laver stort set sig selv. Ind med høkassen i køkkenet igen. Du spare arbejde og du spare penge. Og efter min mening får grød lavet i høkasse en bedre struktur og smag. Det må da være en win win….

Princippet med risengrød er, at du bringer vand i kog og koger risene i ca. 2 minuter.  Mælken sættes over varmen i en god tykbundet gryde. Når risene har kogt i vandet i 2 minuter, tilsætter du ris og vand i mælkegryden. Nu skruer du ned for varmet så meget du kan, uden at grøden går af kog. Du røre jævnligt i grøden og især når der er meget varme på. Når du har skruet ned for grøden skal den koge i ca 45 minutter – til 1 time til den er fast i konsistens. Først nu tilsætter du salt og smager til. Der skal mere salt i end du tror, men kom nu kun lidt i af gangen og smag.

Risengrød serveres i dyb tallerken med en stor klat smør i midten og drysset med kanelsukker. Man drikker nisseøl til risengrød, men du kan også drikke en lidt mere smagsstærke øl som Chocolate Ale eller en af de franske juleøl på store flasker.

Ingredienser: (2 personer) inkl. rester til ris a la mande

  • 2 liter sødmælk
  • 4,5 dl. vand
  • 3 dl. grødris
  • smør
  • kanelsukker
  • salt

 

Tips! Det med “Høkassen” er en god idé. Høkassen er et levn fra oldtiden, men er på vej ind i køkkenet igen. Høkassen er en kasse pap eller træ der er foret med isolerende materiale så den kan holde på varmen. Fiffige forretningsfolk sælger nogle modernede kasser til over 1000 kr. stk. på Internettet.  Men en høkasse er altså ikke raketvidenskab, så lav dog en selv. Den skal bare være lige så gryden passer i den og så der kan være et stort håndklæde viklet omkring.

Læs mere om risengrød i høkasse

Grøden koges op så den bobler lifligt derefter placeres gryden med låg i kassen der lukkes til. Grøden passer nu sig selv og er færdig når man skal spise og er ikke brændt på. Men, lad nu låget blive siddende på så kogningen ikke stopper.  Man kan sætte grøden over om morgenen inden man går på hjemmefra – så er den færdig til at varme op når man kommer hjem. Det tager lang tid i en høkasse, men det er til gengæld helt gratis og CO2 neutralt og ægte SlowFood. Den helt store fidus med at lave grøden i høkasse er, at risene ikke ødelægges men bevarer sin struktur. Risengrød skal ikke koge færdig men varmes færdig. Og det opnår man ved at tilberede i en “høkasse”

Print Friendly, PDF & Email

2 comments to Risengrød med smørklat og kanel

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!