Raspberry - 30 kcal in 100g
  30kcal
  Raspberry - 30 kcal in 100g

Brød bagt i rømertopf

Jeg har sagt det før, nu siger jeg det igen. Det bedste brød bages i Rømertopf eller stegeso – ja lad os bare kalde det verdens bedste brød.
Det brød du i 2012 kroner skal  betale 50 kroner for hos bageren – kan du selv lave for lige under 10 kroner endda med økologisk gær og mel.. Det er bagt i en Rømertopf eller en lergryde om du vil – i ovnen ved 250 grader. Det smager og dufter af Italien, stenovn og vikingetiden. Har du først prøvet at lave dit eget brød på denne måde – er du færdig med at købe brød hos bageren. Er det ikke synd for bageren. Nej, de har jo gjort deres for at ødelægge forholdet, med dårligt mel og alt for høje priser.
Det eneste problem der er med dette brød – man spiser for meget af det.

Det er to metoder. Den hurtige den tager ca 4-5 timer. Den langsomme tager 2 dage.

Forskellen er kun den tid brødet hæver. En ægte brød-aficionado vil hævde at det skal hæve på den lange metode og det vil jeg ikke afvise. Men, den korte metode er også fremragende og du får din lyst styret samme dag.

Bland vand, gær, yogurt, sukker, salt og evt. sirup og lad gæren opløse sig. Rør lidt i blandingen med en grydeske. Hvis du bruger flere meltyper skal du først blande dem let i en skål. Kom herefter melet i lidt efter lidt og ælt det sammen med en træslev eller med fingrene. Jeg bruger træslev tildejen ikke klistre så meget og derefter ælter jeg med hænderne.

Vær opmærksom på at du måske skal bruge mere mel, da det afhænger af vand og yogurt. Men, tilsæt mere hvedemel hvis der skal mere i.

Dejen skal æltes til den er blød og lækker og ikke klistre. Dejen må ikke blive for hånd. Læg herefter dejen i en stor røreskål og dæk med madfilm (vitawrap) eller et viskestykke. Stil skålen på køkkenbordet (ikke for varmt) i ca. 2 timer. Dejen skal nu være hævet til ca. dobbelt størrelse.

Hæld dejen ud på et meldækket bord og ælt med håndfladerne i lange bevægelser væk fra dig. Så du trækker dejen fra hinanden og samler den igen. Det gør du ca. 10 til 15 gange. Nu samler du brødet ved at folde det så det ligner et brød. Herefter skal brødet igen hæve under madfilm i ca. 2 timer.

Fyld vand i din rømertopf og lad den trække vand i  ca.10 minutter. Tøm Rømertopf’en for vand og fordel lidt olivenolie i bunden og på siderne af rømertof’en. Og stil den i den varme ovn (250 grader) i 3-4 minutter. Tag rømertopf’en ud og hæld overskydende olie ud og læg dejen op i rømertopf’en. Sæt låg på og bag i ovn i 30 minutter. Efter 30 minutter tages låget af og brødet bager videre i ca. 15 minuter. Herefter tages brødet ud og hældes ud af rømertopf’en og stilles til afkøling.

Skær en skive når du ikke kan være længere og lad dig overraske. Hold dit brød friskt ved at vikle et viskestykke rundt om brødet når det er koldt.

         

5.0 from 1 reviews
Brød bagt i rømertoph
 
 
Ingredients
 • 400 gram hvedemel
 • 100 gram rugmel
 • 100 gram sigtemel
 • ½ ltr vand
 • 3 spsk yogurt
 • 25 gram gær
 • 2 spsk salt
 • 1 spsk sukker (eller sirup)
Instructions
 1. Bland vand, gær, sukker, salt og yogurt i en røreskål
 2. Hæld mel i af 2-3 gange og rør det sammen med en røreske til det kan æltes med hænderne.
 3. Du kan opleve at skal komme mere mel i alt efter meltyper og yogurt konsistens
 4. Dejen er klar når den føles blød og lækker og ikke klistre
 5. Lad dedjen hæve under madfilm i skålen i 2 timer
 6. Ælt dejen så glutenstrengene for motion i lange stræk
 7. Form dejen til et brød og lad det hæve yderligere 2 timer i skålen med madfilm over
 8. Lad rømertopf'en trække vand i 10 minutter, varm ovnen op til 250 graderi 30 minutter
 9. Lad rømertopf stå i varm i 3-4 minutter med olie smurt på indersiden.
 10. Tøm rømertopf for overskydende olie og læg dejen i formen og bag ved 250 grader med låg på.
 11. Efter 30 minutter tages låget af og der bages videre i ca. 15 minutter
 12. Brødet tages ud til afkøling

 

 

Print Friendly, PDF & Email

40 comments to Brød bagt i rømertopf

 • Helle Nielsen

  Hej du, tak for en virkelig lækker opskrift, der lykkedes. Jeg gør dog en ting anderledes end du, jeg putter altid saltet ned i melet istedet for direkte til gæren, da jeg har læst, at saltet ødelægger gær bakterierne hvis det kommes direkte deri. Om det er verdens bedste brød ved jeg ikke, men det var ihvertfald lækkert, så nu skal jeg se om der er flere gode opskrifter fra din hånd med mad i Römertopf.

  • admin

   Hej Helle. Tak det glæder mig du kunne lide mit brød. Og ja det er fint med salt i melet. Det står der mange steder og passer sikkert også. Min erfaring er, at hvis bare der er godt med væde og melet kommer i hurtigt efter så er der ikke ingen nævneværdige forskelle. Men tak for feedback det elsker jeg. Hilsen Carsten <3

 • Kirstine Christensen

  Det bedste brød, ever…har bagt det for anden gang, og det har været perfekt begge gange. Tak for opskriften!

 • Camilla

  Hejsa…

  Prøvede for noget tid siden at bage brødet… Men da jeg ville skære det igennem, var det langt fra bagt færdig… Nogen der kan sige, hvor det er gået galt? Synes jeg har fulgt opskriften 🙁

  • admin

   Hej Camilla.
   Kan se jeg ikke har svaret dig her – det er jeg ked af.
   Har du fået styr på brødet?
   Det er vært at sige hvad der er gået galt. Nogle ovne varmer ikke som de skal. Check temp. med et digetalt stegetermometer. Prøv evt at bage lidt mere? Hilsen Carsten

 • Stivie

  Hej.

  Kan man bruge en stegeso af glas :)?

  Mvh. Stivie

 • Tove

  Hejsa!
  Rømert. Må kun sættes i ovnen ved max 200 grader……
  Hm går det så at sætte stegesoer ind i så varm en ovn???

 • Lækkert brød!
  Hvis man anvender stegeso er det ‘smartere’ at give vandbad og stille i ovnen når man tænder den, frem for når den er varm. Det er vigtigt at leret bliver varmet ‘langsomt’ op, da det ikke har godt af store temperatursvingninger.
  Så: vandbad – smør den med olie – i ovnen – brød i – osv.

  Man skulle jo gerne have stegesoen så længe som muligt, da de jo kun bliver bedre med årene – og en rigtig stegeso er af ler 😉
  Tak for en god opskrift!

 • Dorthe

  Hvordan laver jeg et mørkt brød ?

  • admin

   Hej Dorthe. Nu ved jeg jo ikke hvad det er for et brød du vil lave. Men hvis vi går ud fra det er rugbrød. Så, kan du få det mørkt med kaffe eller soyakulør der er effektivt. Det farves også lidt når man kommer mærk øl i dejen. Men kulør er det de fleste bruger. Hilsen Carsten

  • admin

   Hej Dorthe.
   Jeg ved ikke hvad du mener med mørkt brød. Mørkt hvidt grydebrød eller rugbrød.
   Du kan komme soya farve i dejen så bli’r det mørkt. Rugbrød kan ikke laves på denne måde. Carsten

 • Amalie

  Mmmmh, i huset, dufter der stadig, af nybagt lækkert brød:-) Det smager super dejligt:-) Prøv det

 • Nanna

  Hej 🙂

  Sidst jeg brugte denne opskrift, var d i en 2,5 kg stegeso. Nu har jeg en stegeso på 5,0kg.
  Bør jeg fordoble opskriften?
  jeg kan selvfølgelig bare et kæmpe brød, og putte lidt fryseren!

  Mvh Nanna

 • Gitte

  Hvad er processen (eller hvor skiller den sig ud fra ovenstående) og gærmængden, hvis man vælger den langsomme metode?

  • admin

   Hej Gitte.
   Processen skiller sig ud i store træk, ved at dejen hæver langsomt koldt evt. i køleskabet natten over eller blot et køligt sted. Du kan bruge mindre gær ved denne metode.

 • Mette

  Har netop fået en rømer… Og der står i vejledningen, at man altid skal stille den i en kold ovn og lade den varme op sammen med ovnen? Men der sker ikke noget ved at stille den ind i den varme ovn? Den revner ikke? Glæder mig til at prøve opskriften 🙂

  • admin

   Hej Mette. Nej der sker ikke noget. Jeg stiller ovnen på hurtig opvarmning, smøre min Römer underskål med olivenolie (efter den har stået og trukket vand i ca. 15 min.) og sætter den i ovnen til den er varm. Tager den ud og hælder overskydende olie fra. kaster lidt mel i bunden og hælder dejen i Römer. Sætter låg på og ind i ovnen ved max varme. Hilsen Carsten 😀

 • Mette

  Hej…
  Hvilken model Rømertopf bruger I?
  Jeg kan kun finde en model til brød, hvis det er uden låg. Men jeg ville jo gerne have en model med låg.

  • admin

   Hej Mette. I bunden står der W.-Germany 111. Spørg efter stegeso eller Römertopf – bund skål med låg, den jeg bruger indeholder 3 ltr. i underskålen.

  • Gitte

   Hej Mette
   Bare køb en almindelig stegeso og glem alt om smarte mer-salg med specielle brød rømertopfe 🙂

 • Heidi

  Hei, Jeg lurer på om noen har svart som i svar , hvad er sigtemel? Hvad er forskjellen mellom hvetemel og sigtemel?

 • Heidi

  Hei. Kan ikke se at det har blitt svart hva sigtemel er? Noen som vet?

 • TT

  Hej. Jeg er lidt i tvivl omkring trin 8 og 9.

  Skal Römeren varme op sammen med ovnen til de 250 i de 30 minutter, hvorefter man tager den ud i 3-4 minutter og smøre den ind i olie?

  Jeg håber, du kan afklare mine spørgsmål 🙂

  • admin

   Jeg varmer opvnen op til 250 grader. tømmer Römertorpf for vand og smøre med olie indvendig og sætter den i den varme ovn ca. 3-4 min eller mere til Römertorpf er varm. Tag Römer ud og kom dejen i den varme Römer – læg låg på og ind i ovnen 🙂 Hilsen Carsten

 • Ingrid Skeie Rolland

  Hei,
  jeg lurer på hva “sigtemel” er, oversatt til norsk? 🙂
  Umiddelbart ville jeg trodd at det var hvetemel, men det står jo også nevnt i oppskriften.

 • Kirstine

  LÆKKERT. LÆKKERT. LÆKKERT.
  For første gang har jeg prøvet at bage i min rømer og begejstringen er stor. Så stor at jeg måtte dele den her. Det er lykkes mig at få en våd og svampet krumme og jeg er virkelig glad 🙂 Tak for skøn opskrift og rigtig gode fif !

  • admin

   Hej Kirstine. Super – jeg er bare så glad på dine vegne. Der er intet som når der kommer et perfekt brød ud af ovnen 🙂 Carsten

 • Line

  Må man godt putte lergryden ind i en varm ovn? Synes jeg har læst, at den ikke kan tåle hurtige temperaturskift og derfor skal varmes op med ovnen?

  • admin

   Hej Line. Du har helt ret. Stegesoen skal stå fyldt med vand inkl. låget i ca. 10 min. Imens opvarmes ovnen til max temp. Tøm stegesoen for vand og pensel med lidt madolie i bund og på sider og stil lergryden i ovnen til den er rygende varm ca. 5-10 min. Tag gryden ud og strø lidt mel i bunden og hæld / læg brødet i. Strø lidt mel oven på brødet og skær et par snit med en skarp kniv. Sæt nu brødet til bagning.

 • Brødentusiasten

  Hej.

  Tak for en rigtig fin opskrift – og god vejledning. Jeg har nu bagt brødet nogle gange efter anvisningerne – men med nogle afvigelser, som jeg vil dele med dig her.

  1. Jeg bruger ikke yoghurt, da min kone ikke kan lide ‘sure’ mælkeprodukter
  2. Jeg lader brødet hæve natten over og putter det så direkte i den varme Rømertopf – altså uden ekstra æltning og efterfølgende hævning. Brødet bliver stadig fyldt med luftlommer og meget let og lækkert.
  3. Jeg varmer Rømertopfen op, som du skriver, men jeg bruger hverken vand eller olie, som du angiver i opskriften. Ikke desto mindre får jeg et brød, som ligner dit på billedet fuldstændigt – og som har en tyk og lækker sprød skorpe hele vejen rundt.

  Der er imidlertid et enkelt problem. Allerede nogle timer efter at brødet er bagt, mister skorpen lidt af sin sprødhed – og dagen efter er den sprøde skorpe næsten væk. Måske det er olien, som alligevel mangler…?

  Bedste hilsner,

  Brødentusiasten

 • Elsebeth

  Ja, nu vil jeg ikke kalde mig “Sandsigersken”, men salt tager livet af gær. Derfor skal man først putte salt i dejen, efter at man har rørt en stor del af melet i. Jeg bruger ofte autolyse, prøv det!

  Et brød bliver ikke blødt i skorpen, hvis man pakker skærefladen ind i stanniol og opbevarer brødet i en god og kraftig papirspose (fandt jeg ud af ved at eksperimentere lidt).

 • Lækkert brød! De gange jeg har prøvet det, har jeg brugt en gryde med låg, fordi jeg er sikker på, at den kan tåle at blive varmet sindssygt op og så få kold dej i sig. Hvis gryden (eller stegesoen) er meget varm, altså omkring 250 grader, når man lægger dejen i, behøver man ikke at smøre med olie, og man får den lækreste, tykke skorpe.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!