Cherry - 60 kcal in 100g
  60kcal
  Cherry - 60 kcal in 100g

Ris a la mande

Ris a la mande er juleaftens clue. Hvem får mandlen? Men spørger du mig så kan ris a la mande spises hver dag årets rundt.
Mange tror fejlagtigt, at Ris a la mande stammer fra Frankrig. Det gør retten ikke, man kender slet ikke Ris a ala mande i Frankrig. Retten er opfundet af kokken Christian Jensen der omkring 1810 arbejde på Stephan á Porta, i dag bedre kendt som Café À Porta på Kongens Nytorv i København. Ris a la mande er risengrød blandet med hakkede mandler, sukker, vanille og flødeskum – og pære dansk.

Ris a la mande får først rigtig tag i danskerne omkring 2. verdenskrig på grund af rationering på ris, kanel til risengrød. Man kunne så strækken risengrøden ved at tilsætte flødeskum. Men allerede omkring 1900-1910 Står Ris a la mande på danskerne middagsborde omkring jul. Dog var det mest kun i de lidt rigere og borgerlige hjem Ris a la mande med kirsebærsouce havde sit indtog. Risengrød eller byggrød med kanel og sukker var helt frem til 1940-1950 stadig den mest brugte julespise i de danske hjem.

Ordet Ris a la mande (udtalt på fransk: ris’a’la’mond) mener man, er kommet fordi kokke i 1800-tallet begyndte at give madretter franske navne. Hvilket kokke i øvrigt stadig gør.

Et godt tip – lav nu for fanden rigeligt af både risengrød og  Ris a la mande – det smager jo gudeskønt.

Kirsebærsoucen er et kapitel for sig selv som jeg endnu ikke har haft tid til at kaste mig ud i. Derfor lægger jeg her et link til min gode blogkollega Malou Rotvel Pagh, der har kastet sig ud i den lækreste kirsebærsouce du kan forestille dig med portvin. Se opskriften her mens jeg selv arbejder på en kirsebærsouce med Rom.

1.0 from 1 reviews
Ris a la mande
 
 
Ingredients
 • 500 gram risengrød
 • 3-4 dl. fløde
 • 100 gram smuttede hakkede mandler
 • 1 hel mandel (og en mandelgave)
 • 2 spsk sukker
 • 1 stang vanille
Instructions
 1. Læg mandlerne i kogende vand et par minutter
 2. Smut skindet af mandlerne med fingrene
 3. Hak mandlerne i blandende størrelser
 4. Rør risengrøden sammen med sukker, vanille og hakkede mandler
 5. Bland flødeskum i grøden lidt af gangen
 6. Smag til undervejs da der skal mere flødeskum i end man umiddelbart tror.
 7. Server med varm eller kold kirsebærsovs med hele bær.

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments to Ris a la mande

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!