Cherry - 60 kcal in 100g
  60kcal
  Cherry - 60 kcal in 100g

Svensk knækbrød møllehjul

Knækbrød er en fantastisk opfindelse. Brødet kan holde sig rigtigt længe, det smager himmelsk og kan laves i alle mulige varianter. Og, det er super godt til både frokostbordet og et mellemmåltid hvis man er på kur. Bager man sine knækbrød som runde møllehjul er det samtidig dekorative på bordet. Og man bager selvfølgelig selv sit knækbrød.

Knækbrødet stammer sansynligvis fra Sverige, men i virkeligheden er det måske en dansk opfindelse. Det flade knækbrød var tidligere mest udbredt i Sverige i Värmland, men kan meget vel været kommet fra det tidligere danske område Skåne, Halland og Blickinge. Man ved, at danskerne tidligt begyndte at bage brød som rugbrød. Ikke det vi kender i dag, men lavet på rug. Knækbrød er også lavet på rugmel, hvor man bager dejen tør og sprød så den kan holde sig i længere tid. Og knækbrød har jo så været nemt at bringe med på togterne på den anden side af Øresund.

Hvorom altig er – så er knækbrød en genial madvare at have i huset. Knækbrød kan også bruges i “nødværge” hvis man lige står og den søde tand er helt vildt anmassende. Knækbrød med et tyndt lag pålægschokolade kan klare den situation. Og er du på kur tager knækbrødet den værste sult til frokost og som et mellemmåltid.

Opbevar dine knækbrød i en rind kagedåse, så holder de sig sprøde.

Prøv f.eks. at blande forskellige krydderier i dejen – brug alt hvad du godt kan lide; kanel, timian, chili, der er ingen grænser.

           


Svensk knækbrød møllehjul
 
 
Ingredients
 • 2½ dl lunkent vand
 • 25 g gær
 • 3½ dl hvedemel
 • 1½ dl groft rugmel
 • 1 tsk. salt
 • 1 spsk. smeltet smør
 • 2 spsk. birkes
Instructions
 1. Opløs gæren i vandet med salt og lidt sukker
 2. Tilsæt melet lidt ad gangen
 3. Ælt dejen godt igennem - den må ikke blive for fast
 4. Lad den hæve til dobbelt størrelse.
 5. Slå dejen ned, og del den i 8-10 boller
 6. Form hver dejbolle til et lille tyndt møllehjul ca. 12 cm i diameter
 7. Stik et rundt hul ud i midten med et glas
 8. Prik brødene med en gaffel, og drys med birkes
 9. Bag 10 min. ved 225 grader
 10. Skru ned, og bag dem 30-40 min ved 130 grader eller til de er sprøde
Notes
Bag 1. plade 10 min ved 200-220 grader i øverste del af ovnen. Tag pladen ud og bag plade 2 plade på samme måde. Sæt nu begge plader i ovnen og bag ved 100 grader varmluft i 30-50 min. Bag til knækbrødet er tørt og lyder hult når du banker på det. Kik og bank ind i mellem så de ikke bliver alt for hårde. De skal lige præcis være sprøde så er de færdige.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!