Prune - 310 kcal in 100g
  310kcal
  Prune - 310 kcal in 100g

And stegt i lergryde

2013-10-20 19.28.11

And stegt i lergryde – en af de indtil flere stegemetoder for juleanden der findes. Og nå ja – så behøver det ikke være jul, for at man får lyst til stegt and. Enhver familie med respekt for stegt and, har deres stegetraditioner og dem skal vi have respekt for. Alligevel forsøger jeg hele tiden  at skubbe til folks traditioner og metoder og håber nogen vil lader sig inspirerer. Kødet bliver lidt mere saftigt, når man langtidssteger i en lergryde og der er næsten ingen rengøring.

Stegemad i lergryde er en oldgammel stegemetode. I dag siger vi alle sammen stegeso eller Römertopff. Men, hvad med Jydepotten, der er en efterkommer af cowboygryden (hollændergryden), der kunne stå direkte i bålet. Og vikingerne de pakkede blot kødet i store våde blade og gravede det ned i selve bålet eller stegte på spid over ild.

Hvorom alting er, så er en lergryde smart, fordi man minimere rengøring af stegeplader og ovn og du får masser af andefedt lige til at hælde i guldkrukken. Min egen mening om and i lergryde er, at set i forhold til and stegt i ovn og and stegt i kuglegrill – så bliver and stegt i lergryde mere saftig.  Er der en tenderns til, syntes jeg.

Vi taler om langtidsstegning – i dette tilfælde 130 grad i ca. 5-6 timer. Husk at lægge tid til forberedelse af anden samt efterhvile og tranchering eller på dansk partere og anrette. Der går hurtig 8 timer i alt.

Der er egentlig ikke så mange ben i det. Rens, skyld og salt anden indvendig og udvendig. fyldt ting og sager i anden og luk med stegenåle. Læg lidt rodfrugter i bunden af lergryden og læg anden herpå. Sæt låg på og start stegningen

2013-10-20 13.17.44.

Hver anden time hælder du andefedt fra gryden, som kan bruges til mange dejlige ting. Det er det rene guld at have i køleskabet.

Jeg hælder forsigtigt og langsomt, så kan jeg få adskilt den rene fedt fra den grumsede stegesky. Begge dele bruges skam – intet smides ud.

2013-10-20 18.51.12

Man behøver slet ikke at vende anden, for den bliver fin stegt alligevel fordi der er låg på lergryden. Når den har stegt i 5-6 timer – er den færdig og saftig men ser den lidt bleg ud.

2013-10-20 19.04.36

Hæld det sidste andefedt i guldkrukken og vip anden forsigtig over i et ildfast fad.

Skru nu op for ovnen til 225 grader og brun anden 4-5 min på hver side.

Herefter stilles anden til hvile i ca. 20 min – og nu kan du partere anden.

And stegt i lergryde
 
 
Ingredients
 • 1 stk landand 3-4000 gram
 • 2 æbler
 • 100 gram svesker
 • 50 gram hasselnødder
 • 1 pesillerod
 • 2 gulerødder
 • 2jor jordskokker
 • 2 spsk dalt
 • timiankviste
Instructions
 1. Fyld lergryden med vand og lad den stå i ca 30 min.
 2. Skyld, rens og salt anden
 3. rens og snit rodfrugter
 4. Tøm lergryden for vand
 5. læg rodfrugter i bunden af lergryden
 6. Placer anden på rodfrugterne
 7. læg låget på i sæt i ovnen ved 130 grader
 8. Hæld andefedt fra gryden hver 2. time
 9. Når kernetemperatur i midten af brystkøddet er 83-85 grader er anden færdigstegt.
 10. Tag anden ud og læg i et ildfast fad
 11. Skru varmen op til 225 grader
 12. brun anden på begge sider ca 4-5 min på hver side - HOLD ØJE
 13. Stil til hvile i ca. 20 min.
 14. Parter nu

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

:  

Hej igen…..

Vi koger og steger så der er røg i køkkenet. Kom med ind i kampen for den gode mad - skriv til os hvis du har en kommentar eller en god opskrift.
Du er velkommen til at sende os gode ideer og tips - vi er også på Facebook og Twitter.

Error, no Ad ID set! Check your syntax!